Waarom ik graag draag

Lieve lezers,

Sinds kort ben ik door dragen in Schagenuitgekozen om een draagdoek te testen van we are wovens, ik zie dit als een mooi moment om toe te lichten waarom ik graag mijn kindjes draag;

Laat ik even beginnen bij het begin; toen ik zwanger was van Hanna had ik nog niet zo veel verstand van dragen maar wist wel dat ik dit wilde doen! We kochten een draagzak van babybjorn. Toen Hanna net geboren was en ik haar in de zak wilde doen verzoop ze er zo wat in.. alsof ik met een draagzak liep zonder baby!

en ja voeden in de draagzak kan gewoon.. multitasken!

Ik heb toen informatie opgezocht over een draagdoek, en dit leek me toch echt beter! Dus ik kocht (de goedkoopste) rekbare draagdoek die ik kon vinden, mooi roze, top dacht ik!

Al hoewel ik een draagdoek echt zo veel knusser en fijner vind, kreeg ik van deze stretch doek al gouw last van me rug naar mate Hanna ouder en dus zwaarder werd! Dus ging ik vaker me draagzak dragen; oké ik moet eerlijk bekennen het is ook uit gemak zucht geweest, want 2 keer klikken en de baby zit.

Toen ik zwanger werd van Joep wist ik dat ik weer wilde gaan dragen, maar nu met een geweven doek! Ik heb uiteindelijk gekozen voor een doek van Artipoppe.

Het verschil tussen een geweven en rekbare draagdoek:

Rekbare doek:

een rekbare doek, afhankelijk van het merk, is fijn tot dat je kindje ongeveer 1 jaar oud is! Daarna zakt je kindje te ver door.

• deze doek kan je gemakkelijk voorknopen. Hierdoor kan je gemakkelijk je kindje er in en eruit halen tijdens bijvoorbeeld het voeden.

• je kindje draag je altijd op je buik

• tricot doeken voelen meestal warmer aan, en hierdoor dus wat minder geschikt voor de zomer maanden.

• rekbare doeken zijn iets goedkoper dan een geweven doek.

Mijn rekbare draagdoek van ByKay

Geweven doek:

• geweven doek kan je gemakkelijk tot en met de peuter tijd gebruiken.

• je kan je kindje dragen op je buik, maar ook op je heup en rug.

• als je je kindje eruit haalt, moet je daarna wel weer opnieuw knopen.

• veel verschillende kleuren, materialen en patronen.

• sommige doeken moeten echt ‘ingedragen’ worden.

• veel verschillende manieren van knopen, dit kost echter wel wat oefening.

Je heb ook nog een ringsling en mei Thai, ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Ik ben ontzettend blij dat ik nu een geweven doek heb, ik merk tussen mijn eigen doek, en de test doek wel wat verschil, en ze zijn beide in verschillende situaties handiger! Wat ik zelf de voordelen vind van dragen:

•je heb altijd je handen vrij (dit wil je als je nog een peuter heb rond lopen) eigenlijk kan ik het wel laten bij deze punt; want je handen vrij is gewoon ideaal!

je hoeft niet te sjouwen met een kinderwagen of buggy

• wanneer je kindje een huil dag heb kan hij lekker de hele dag bij je liggen (ja ook gewoon op de toilet!)

• wanneer het buiten koud is, weet je zeker dat je baby lekker warm(er) zit.

fietsen zonder dat je een zitje nodig heb, ik doe Hanna nu in een fietszitje en Joep in de doek.

•boodschappen doen met een baby en een peuter en gewoon alsnog je boodschappen kwijt kunnen in het karretje door de baby te dragen!

Algemene voordelen:

• vanuit de draagdoek/ zak kan je kindje alles goed zien, vanuit een veilige plek.

Baby’s die worden gedragen zouden eerder kunnen gaan praten, omdat zij visuele ondersteuning hebben bij wat ze horen: ze zien gezichten, uitdrukkingen en de bewegende lippen van degene die praat. Ze koppelen mimiek zo eerder aan intonatie, mondbewegingen en verschillende klanken.

• Een baby in een draagdoek komt veel in contact met mensen en stimuleert zo zijn sociale ontwikkeling. Hij bevindt zich op ooghoogte en observeert sociale interactie van zijn ouders met anderen.

• Volgens onderzoek zijn baby’s die gedragen worden rustiger en huilen ze minder door het rustgevende en veilige effect van dicht bij hun ouder te zijn.

• De kikkerhouding zorgt voor een goede houding en ontwikkeling van rug- en nekspieren en kan heup- en rugproblemen – ook op latere leeftijd – voorkomen.

• dragen vermindert de kans op reflux of krampjes.

Bovenstaande informatie komt niet van mijzelf maar is een opsomming van andere website’s.

Dit was trouwens afgelopen week, Hanna (last van haar kiezen) wist even niet wat ze met zichzelf aan moest, wilde bij me zitten, maar ik mocht haar niet knuffelen! Ze wilde absoluut niet in de draagzak, maar toen ze er eenmaal in zat vond ze het toch wel erg fijn.. ook prima geschikt dus voor een peuter van bijna 2 jaar.. iets met ik ben 2 en ik zeg tegen freacking everything NEE

Liefs Lisa,

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.