Anticonceptie na de zwangerschap

Lieve lezers,

In deze blog vertel ik je meer over welke soorten anticonceptie ik heb gebruikt en nog gebruik en wat ik hier van vind.

Toen ik was bevallen van Hanna was een ding zeker, voorlopig komt er nog geen tweede (een kleine 10 maanden later dacht ik hier toch echt anders over) dus ik wilde meer informatie over de verschillende soorten anticonceptie die er zijn, ik heb me er eigenlijk nooit echt in verdiept omdat ik 9 jaar lang aan de pil heb gezeten en deze nooit vergeten ben, zelfs niet als ik stom dronken was.

Ik had aan mijn dokter kenbaar gemaakt geen spiraal te willen en omdat ik op dat moment borstvoeding gaf, gaf mijn dokter aan dat ik het beste de cerazette pil kon gebruiken, beter bekend als de borstvoedingspil. Deze pil bevat geen oestrogeen en mag dus gewoon gebruikt worden tijdens de borstvoeding.

Helaas kan ik niet goed tegen deze pil.. sterker nog ik werd erg depressief van deze pil. Ik kreeg stemmingswisselingen en kon eigenlijk alleen maar huilen. Joost herkende dit gedrag (gelukkig) vanuit mijn zwangerschap en vertelde me dat ik moest stoppen met deze pil. Hij kon mij precies zeggen hoelang ik deze pil al slikte. Ik ben hier best van geschrokken want ik wist dat ik slecht tegen hormonen kon, maar dit was wel heel erg. Toen ik gestopt was met deze pil ben ik niet veel later ook gestopt met borstvoeding en terug gegaan naar mijn oude pil. (Ethinylestradiol/ levonorgestrel.. schijnt trouwens ook geen goede pil te zijn, maar hier ging ik eigenlijk wel goed op).

Toen Joep geboren was kwam het onderwerp anticonceptie al gouw weer te sprake, maar ik moest echt goed gaan nadenken over welke anticonceptie nu?

 • De pil (en stoppen met borstvoeding)
 • Borstvoedingspil
 • Implanon
 • Ladycomp
 • Hormoon spiraal
 • Koper spiraal
 • Condooms

Stoppen met borstvoeding vanwege de anticonceptie is voor mij geen goede reden. En de ladycomp is geen succes voor ons.. als we jeuk hebben, hebben we jeuk en dan gaan we niet een aantal dagen wachten…

Condooms is prima; tijdelijk, vind het best een moment killer..

Implanon; uhm ja geen idee eigenlijk waarom dit geen optie was.

Koper spiraal of hormoon spiraal bleven over, eerder durfde ik dit niet omdat het veel pijn zou doen, maar na het op de wereld zetten van 2 kindjes zou ik inmiddels toch wel wat gewend zijn dacht ik zo.

In overleg met mijn huisarts heb ik gekozen voor een hormoon spiraal: dit omdat bij koper je menstruatie erger kon worden (dit is wat mijn dokter mij vertelde) en dit zag ik niet zo zitten.

De keuze was Mirena of kyleena spiraal.

Beide spiralen bevatten het zelfde hormoon als de borstvoedingspil maar de kyleena in vele mindere maten. Hierom heb ik dus voor de kyleena gekozen, de spiraal is iets kleiner dan de mirena en word vaak geplaatst bij meiden die nog geen kinderen hebben gekregen.

Het plaatsen van de spiraal viel mij alles mee! De rest van de dag heb ik wel erge krampen gehad en voelde ik mij niet goed, maar na 24 uur was dit voorbij.

Hoe reageer ik op de spiraal? Dit is erg persoonlijk en ik vind het best lastig om te delen..

Ik merk dat ik helaas nog steeds mezelf niet ben, ik moest het 3 maanden aankijken en zo ver ben ik nog niet. Ik draag de spiraal inmiddels 10 weken, waarvan ik 9 weken al aan het vloeien ben.. dit werkt eigenlijk al als anticonceptie op zich. Ik ben erg moe, en erg prikkelbaar. Ik heb ook het idee dat ik de ene dag me emoties beter onder controle heb dan de andere dag.

Ik wil echt eerst de 3 maanden aankijken omdat ik ook ooit heb moeten wennen aan een gewone pil. En ik eigenlijk niet zo veel zin heb om dit ding eruit te laten halen. Ik heb ondertussen al een echo gehad om te kijken of hij echt wel goed zat, maar hij zit perfect. Ik vind het moeilijk om toe te geven maar mijn humeur brengt wel de nodige wrijving met zich mee, en het lastigste hieraan is dat ik diep van binnen weet dat het meeste mijn schuld is.

Ik ga er van uit dat de meeste klachten toch echt zullen gaan verdwijnen, het feit dat ik nog steeds vloei betekent wel dat ik nog niet gewend ben aan de spiraal dus we kijken het nog even aan.. inmiddels ben ik een grote sponsor van O.B. geworden..

Share:

1 Reactie

 1. Frederique Hermus
  juli 28, 2018 / 6:55 pm

  Herkenbaar! Ik ging op spiraal ook echt heel erg slecht.. sinds 5 maanden aan de prikpil! En echt mega tevreden!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.