bang voor een koortsstuip

Sintcadeaus 2018

Lieve Lezers,

Het feit dat Hanna nu ziek is maakt dat ik deze blog wil schrijven, om mijn angst te delen.

Toen ik zelf nog een peuter was en op een avond ziek was kon ik niet meer slapen, ik ben naar beneden gegaan naar mijn ouders. Op dit moment was er een vriend van mijn ouders op visite. Ik mocht even bij mijn ouders op de bank zitten tot dat ik een koortsstuip kreeg. Mijn vader en zijn vriend hebben mij in de auto gelegd en zijn volgas naar het ziekenhuis gereden (de ambulance wilde ze niet afwachten). Ik heb lang/ te lang in de koortsstuip gezeten.. Mijn ouders zijn hier zo idioot erg van geschrokken. Ik moest nog een aantal keren terug komen bij de kinderarts omdat de koortsstuip echt te lang duurde, zij vertelde dat ze de exacte reden niet konden vinden en dat de kans aanwezig was dat ik dit nog een keer zou krijgen als ik in de pubertijd zou komen.. Dit is gelukkig niet gebeurd.

Wat is een koortsstuip?
Een koortsstuip is een aanval waarbij de hersenen tijdens koorts niet goed functioneren. Een koortsstuip ziet er hetzelfde uit als een epileptische aanval. Bij een epilepsieaanval is er echter geen koorts en bij een koortsstuip wel. Er treedt tijdens een aanval een soort kortsluiting op in de elektrische functie van de hersenen. Normaal werken de hersenen met heel zwakke stroompjes. Tijdens een koortsstuip zijn deze stroompjes veel sterker. Hierdoor kan het kind het bewustzijn verliezen en met het lichaam schokken gedurende een aantal minuten.

In Nederland hebben 2 tot 5 van de 100 kinderen ooit een koortsstuip gehad.

Een koortsstuip komt voor bij het snel op lopen van het lichaamstemperatuur, om deze reden geef ik mijn kinderen liever geen zetpil. Met een zetpil onderdruk je de koorts en wanneer de zetpil is uitgewerkt loopt de temperatuur dan weer snel op, hierdoor kan een koortsstuip ontstaan.

Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor en ze zijn niet te voorkomen.

Een koortsstuip is een angstaanjagende gebeurtenis maar er is nog nooit een kindje aan overleden. Het zorgt ook niet voor een hersenbeschadiging.

Slechts een heel klein deel van kinderen met koortsstuipen blijkt later epilepsie te hebben. Bij deze kinderen hebben de stuipen bijzondere kenmerken. Echter welke kinderen binnen deze groep met bijzondere kenmerken later epilepsie zullen hebben kan niet worden voorspeld. Het allergrootste deel binnen deze groep ontwikkelt geen epilepsie. Bovendien is er geen behandeling die de epilepsie kan voorkomen.

Het lijkt me zo eng om mee te maken, om die reden geef ik mijn kindjes dus liever geen zetpil, maar als ze echt ziek zijn kan je (vind ik) er niet omheen. Ik weet dat alle ouders hier anders mee om gaan, met het geven van medicijnen, en ik vind dat iedereen moet doen wat goed voelt.

Vanavond heb ik Hanna voor het slapen wel een zetpil gegeven, ze is erg moe en heeft haar slaap goed nodig. Ze ligt in mijn bed en ik ga zometeen naast haar slapen, zodat ik bij haar ben als er iets gebeurt..

Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.